Εταιρεία

Το BeZoo δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2012 από ένα λογοπαίγνιο, αναζητώντας ένα πρωτότυπο όνομα που να παραπέμπει στα μπιζού, βασικό προϊόν του καταστήματος. Παράλληλα συνέβαλε στο όνομα και η αγάπη μου για τα ζώα… Στα αγγλικά λοιπόν σημαίνει να είσαι ζωολογικός κήπος, ενώ στα γαλλικά bizou σημαίνει φιλί.
Αναζητώντας στο internet αν υπάρχει το όνομα BeZoo, το μόνο που βρήκα τότε ήταν το τραγούδι “Zoo be zoo, means that I love you”, που ερμήνευσε η Σοφία Λόρεν το 1960 στην ταινία “The Millionaires”. Η μελωδία αρχικά και η ευδαιμονία κατόπιν που μου δημιουργήθηκε παρακολουθώντας τη σκηνή της ταινίας “κλείδωσε” την απόφασή μου για το όνομα.

Μέχρι το 2020 το BeZoo λειτούργησε με έδρα την Καλλιθέα Χαλκιδικής μόνο καλοκαιρινές σεζόν. Οι επισκέπτες – τουρίστες τόσο από το εξωτερικό όσο και από όλα τα μέρη της Ελλάδας ήταν αυτοί που διαμόρφωσαν την ποικιλία των εμπορευμάτων του καταστήματος. Χειροποίητα κοσμήματα κυρίως από Έλληνες δημιουργούς, αλλά και από όλο τον κόσμο, είδη ένδυσης και υπόδησης τόσο για την πόλη όσο και για την παραλία, τσάντες, φουλάρια, καλλυντικά, αξεσουάρ μόδας, μικροέπιπλα, φωτιστικά, κεραμικά, πίνακες, διακοσμητικά και τουριστικά είδη, για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια, τραβούσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

bezoo (1)

Μετά από 10 χρόνια σε ρυθμούς αδιάκοπους στην πανέμορφη Χαλκιδική, λίγο η πανδημία, λίγο η κούραση, λίγο η νοσταλγία της πόλης μου, έφεραν το BeZoo κι εμένα στην αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη. Από το Σεπτέμβριο του 2021 το BeZoo βρίσκεται πλέον στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στον πεζόδρομο της Παπαμάρκου αρ. 39, στην καρδιά της πλατείας Άθωνος.
Ένας πεζόδρομος, όπως και η ευρύτερη περιοχής της Αριστοτέλους που δημιουργήθηκε το 1923 από τον Ernest Hebrard (1875 – 1933), μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε τη Θεσσαλονίκη το 1917, για να επαναστεγάσει τους μικροεπαγγελματίες και μικροτεχνίτες της εποχής στα διώροφα χαρακτηριστικά κτίσματα νεοβυζαντινού ύφους, που διέθεταν ισόγειο, υπόγειο και πατάρι με δίλοβα παράθυρα.

bezoo (1)

Παρόλο που ο σεισμός του 1978 “πλήγωσε” τα κτίρια της περιοχής εντούτοις η γραφικότητα της γειτονιάς παραμένει με τα παραδοσιακά καταστήματα καλαθοπλεκτικής, τους τσαγκάρηδες, τα εργαστήρια κεραμικής, μικροεπίπλων, χειροποίητων δερμάτινων ειδών και κοσμημάτων, ειδών ένδυσης, αλλά και αρχιτεκτονικά γραφεία και δημιουργικούς καλλιτεχνικούς χώρους.
Σήμερα η περιοχή αποτελεί τουριστικό προορισμό για τα γραφικά της στενά που μοιάζουν με σκηνικό από ταινία παντρεύοντας το παλιό με το νεότερο, αλλά και σημείο συνάντησης των κατοίκων της πόλης που επισκέπτονται τα παραδοσιακά καφέ και ρεστοράν της περιοχής, καθώς επίσης και την αγορά τροφίμων με αγνά προϊόντα της ελληνικής γης και γαστρονομικές ποικιλίες από όλο τον κόσμο.

Η επαφή με κόσμο από όλες τις γωνιές της γης, η πολιτιστική πολυμορφία και η ανταλλαγή ιδεών ήταν κάτι που πάντα με ενδιέφερε. Επιλέγοντας αυτό τον μικρό πεζόδρομο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης για να συνεχίσει το BeZoo νοιώθω μεγάλη χαρά γιατί βρέθηκα σε μια γειτονιά με ανθρωποκεντρικό και δημιουργικό χαρακτήρα.
Θα χαρώ να σας δω και να σας ακούσω. Να βρείτε το στιλ που σας ενδιαφέρει μέσα από συλλογές χειροποίητων κοσμημάτων, ειδών ένδυσης-υπόδησης και αντικειμένων που συγκέντρωσα με ενθουσιασμό, αγάπη και προσεκτική επιλογή από εκθέσεις, εργαστήρια και εισαγωγικές εταιρίες.

Ελένη Χαιροπούλου

bezoo